Maak techniek sexy

Het klinkt misschien wat theatraal, maar toch bedoel ik het echt: Mijn leven veranderde toen ik Norbert Koreman ontmoette. Nadat hij een excursie door ons bedrijf had gemaakt, gingen we aan tafel en ontstond er een boeiend gesprek met ongezouten kritiek.
Norbert bekende dat hij een hekel aan techneuten had, omdat die altijd maar over techniek bezig zijn, alsof er niets anders bestaat. Het wordt tijd, zei hij, dat techniek sexy wordt gemaakt.

Hoe? Als voorbeeld noemde hij de teksten op onze auto’s. “Grootkeuken service”, voor een chefkok is dat een bijna beledigend woord. Zijn schitterende werkomgeving is geen grootkeuken! “Vending service” idem. Stel je voor, in het restaurant staat peperdure koffieapparatuur, het liefst bediend door een echte barista. Zoiets kan je toch moeilijk “vending” noemen.

Nadat Norbert weg was, ging ik nadenken, hij had me een spiegel voorgehouden. Al snel nam ik weer contact met hem op, waarbij hij me uitnodigde in zijn bruin cafeetje. Nippend aan een goede whisky filosofeerden we verder. Techniek sexy maken, dat is een opdracht die continu door mijn hoofd gonst. Het is niet eenvoudig, want weet u, techniek komt altijd pas tevoorschijn als er problemen zijn. En wanneer het probleem is opgelost, was het te duur. Als er brand is geweest, gaat de verzekeringsexpert onmiddellijk de techniek bestuderen, liefst met het resultaat dat er niet hoeft worden uitbetaald. Techniek wordt dus in oorzakelijk verband gebracht met problemen en problemen maak je nooit sexy.

Waar ligt de oplossing dan wel? In onderhoud. Onze auto sturen we keurig naar de garage als hij een beurt nodig heeft, met als gevolg dat we onderweg nooit problemen hebben. Een auto zonder problemen is sexy, indirect zorgt onderhoud daarvoor.

Waarom dan in de keuken niet hetzelfde redeneren? Wij als techneuten zullen restaurateurs en chefs veel meer als partners moeten gaan zien, en zij ons. Techniek hoeven we niet met problemen te associëren, als we de techniek maar gebruiken om problemen te voorkomen. Sinds ik op deze plaats mijn eigen column heb, voel ik iets gebeuren. Er komt een golfje van positieve reacties over me heen en ook binnen ons eigen team geeft het een extra spirit. En zo zie je maar weer hoe één ontmoeting je leven een wending kan geven!