Ode aan de Servicemonteur

  1. servicemonteur vzservice grootkeuken

Een servicemonteur bij Van Zutphen Service is ‘s morgens vroeg al bezig met zijn dagelijkse klanten. Om 6 uur staat hij op en maakt zich klaar voor vertrek. Om 7 uur liggen op de zaak zijn opdrachten al klaar. Hij neemt zijn werkopdrachten door en zorgt ervoor dat hij alle onderdelen bij zich heeft, dit in de vorm van de klaar staande servicekoffers. Even snel een bakje koffie, kort overleg met de andere servicemonteurs en dan om kwart na zeven de weg op met vijf tot zes storings- of onderhoudsopdrachten.

Rijdend naar de eerste klant zit de monteur al te bedenken wat de storing kan zijn. Is de klant een industrieel bedrijf dan is hij van tevoren aangemeld en beschikt hij over de nodige pasjes, onder andere aangaande veiligheid. Bij veel bedrijven steeds belangrijker, en terecht.

Na binnenkomst overlegt hij met de contactpersoon wat het probleem is, iets wat overeen moet komen met zijn opdrachtbon. Vervolgens kan hij aan de reparatie van de kwaadwillige friteuse beginnen. De voorraadkoffer, specifiek voor dit apparaat, die hij vanochtend heeft meegenomen, zorgt ervoor dat de storing direct wordt opgelost. Nooit zal hij terug naar huis moeten omdat hij een onderdeel niet bij zich heeft.

Na de reparatie komt het moeilijkste traject en dat is de administratie. Wie is de contactpersoon, op welke locatie staat het apparaat, heeft de friteuse een ID nummer van Van Zutphen, welk materiaal is gebruikt, is het apparaat op veiligheid getest, wat was de tijdsbesteding? En tot slot de handtekening van de klant. Heeft de monteur rotzooi gemaakt? Opruimen dan. Hij meldt zich af bij de portier en rijdt naar de volgende klant.

Dat is een horecazaak, dus moet hij eerst met de parkeermeter afrekenen, dat is bijna altijd zo. Hij meldt zich in de zaak waar alleen een poetsploeg bezig is, die mensen weten van niets, de monteur moet dus zijn gang maar gaan. Geen formele melding, maar alleen: “De vaatwasser doet het niet.” Gelukkig wisten we van tevoren wel het merk omdat onze binnendienst hier naar vroeg. De monteur heeft daarom de servicekoffer van de betreffende machine bij zich, ja, hij is ’s ochtends al goed wakker. Na de reparatie en administratieve riedel meldt hij zich af bij de poetsploeg en vervolgt zijn weg naar de volgende klant.

Dit gaat zo dag in dag uit. We moeten deze mensen op handen dragen, ze zijn echt allround, zowel technisch, administratief als communicatief, terwijl ze ook nog voor chauffeur spelen. Met hun mentaliteit kunnen horecaondernemers hun top zaak laten draaien zonder omkijken en zonder zich af te vragen wat het probleem is als een apparaat dienst weigert.

Ode aan de servicemonteur.

Posted in: